Frågor och svar om BID-inspirerad samverkan

Vad är Business Improvement District (BID)?

Business Improvement District (BID) är en samverkansmodell som har använts länge i USA och Kanada. Den svenska varianten av BID bygger på frivillig samverkan, medan den amerikanska ofta baseras på tvingande lagstiftning. BID används på flera platser i Sverige, främst i storstäderna, för att inom ett definierat geografiskt område komplettera existerande offentlig service och göra området tryggare, säkrare och mer attraktivt.

Läs mer
https://havafast.se/verksamhet/bid/

https://www.fastighetsagarna.se/om-oss/fragor-vi-arbetar-med/stadsutveckling/platssamverkan-bids/

https://www.boverket.se/sv/samhallsplanering/stadsutveckling/brottsforebyggande-och-trygghetsskapande-atgarder/metoder/samverkansmodeller/bid/

 

Hur arbetar Hässelby-Vällingby Fastighetsägare med BID-inspirerad samverkan?

Föreningen använder BID-modellen som grund för ett nära samarbete mellan bostadsrättsföreningar, allmännyttiga, privata och kommersiella fastighetsägare. Föreningen har också ett nära och långsiktigt samarbete med Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning, den lokala polisen, trafikkontoret och andra nyckelaktörer.

Samverkansmodellen används för att, inom ett definierat geografiskt område, komplettera existerande offentlig service och göra området tryggare, säkrare och mer attraktivt. Här kan fastighetsägare göra stor skillnad, i samarbete med varandra och andra aktörer.

Läs mer
https://havafast.se/verksamhet/bid/  

 

När och hur bildades föreningen?

Den ideella och politiskt obundna föreningen Hässelby-Vällingby Fastighetsägare bildades 2017. Initiativtagare var det kommunala fastighetsbolaget Svenska Bostäder, som såg ett behov av samverkan för att öka trygghet och trivsel. Inspiration hämtades från de redan etablerade BID-inspirerade föreningarna i Järva, Rågsved och Skärholmen. 

 

Vilka mål har föreningens verksamhet?

Hässelby-Vällingby Fastighetsägares övergripande mål är att genom samverkan skapa tryggare, säkrare och trivsammare stadsdelar, och på så sätt också öka värdet på medlemmarnas fastigheter.

För att kunna nå det övergripande målet har föreningens verksamhet fyra delmål:

  1. Ökad upplevd trygghet och minskad polisanmäld brottslighet
  2. Tilltalande fysisk miljö
  3. Ändamålsenlig stadsplanering och effektiva kommunikationer
  4. Förbättrat anseende och höjd status


Läs mer
https://havafast.se/verksamhet/


Vad gör Hässelby-Vällingby Fastighetsägare i praktiken?

Föreningens verksamhet omfattar insatser inom flera olika områden:

  • Platssamverkan för att lyfta otrygga platser
  • Trygghetsvandringar för att inventera utomhusmiljön
  • Säkerhetsbesiktningar av fastigheter
  • Motverka oriktiga hyresförhållanden och felaktig folkbokföring
  • Engagemang mot våld i nära relation
  • Kartläggningar och inventeringar
  • Seminarier, nätverksträffar och workshops


Läs mer
https://havafast.se/verksamhet/

 

Hur styrs och finansieras föreningens arbete?

Föreningens arbete styrs av en styrelse som består av representanter för medlemmarna samt Fastighetsägarna Stockholm. Adjungerade i styrelsen är också en representant för Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning och en representant för den lokala polisen.

Till grund för föreningens verksamhet fastställs inför varje år en verksamhetsplan, som följs upp löpande och vid behov kan revideras. 

Verksamheten finansieras genom medlemmarnas avgifter, vilkas storlek fastställs av årsstämman. Den så kallade serviceavgiften baseras på antalet bostäder respektive medlem äger och/eller förvaltar i föreningens verksamhetsområde. För lokalhyresgäster grundas serviceavgiften normalt på antalet kvadratmeter uthyrd lokalyta i verksamhetsområdet. Utöver serviceavgiften betalas också en låg årlig medlemsavgift som är lika för alla medlemmar. Även den fastställs av årsstämman.

Läs mer
https://havafast.se/verksamhet/

 

Hur är den dagliga verksamheten organiserad?

Föreningens kansli består av en verksamhetschef, två projektledare och en kommunikatör. Alla arbetar på konsultbasis och i olika omfattning. Inför varje verksamhetsår tas en verksamhetsplan fram som grund för föreningens arbete. Verksamhetsplanen godkänns av styrelsen och föreningens arbete redovisas årligen i en verksamhetsberättelse.

Läs mer
https://havafast.se/kontaktuppgifter/

 

Vilka typer av fastighetsägare kan vara medlemmar?

Alla bostadsrättsföreningar, bostadshyresvärdar, lokalfastighetsägare och samfälligheter i Hässelby-Vällingby stadsdelsområde är välkomna som medlemmar.

Läs mer
https://havafast.se/medlemmar/

 

Hur många medlemmar har Hässelby-Vällingby Fastighetsägare idag och hur många bostäder i området omfattas av medlemskap i föreningen?

Föreningen har idag 18 medlemmar. Det är bostadshyresvärdar, bostadsrättsföreningar, lokalfastighetsägare och samfällighetsföreningar. Tillsammans har medlemmarna cirka 11 160 lägenheter, vilket motsvarar ungefär 50 procent av lägenheterna i stadsdelarna.

Läs mer
https://havafast.se/medlemmar/
 

Vilka aktörer samarbetar föreningen främst med?

Förutom samverkan mellan medlemmarna har föreningen också ett nära och långsiktigt samarbete med Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning, den lokala polisen och Fastighetsägarna Stockholm.

Föreningen samarbetar även med lokala föreningar, organisationer och myndigheter, till exempel SL/MTR, Trafikkontoret på Stockholms stad, Storstockholms Brandförsvar, den lokala Hyresgästföreningen med flera.

Läs mer
https://havafast.se/medlemmar/
 

Finns det fler BID-inspirerade föreningar?

I Stockholmsregionen finns flera föreningar som arbetar med BID-inspirerad samverkan, där fastighetsägare samverkar med kommunen, polisen och andra aktörer kring trygghet, säkerhet och trivsel.

Hässelby-Vällingby Fastighetsägare har ett nära samarbete med systerföreningarna i Stockholms stad; Fastighetsägare i Järva, Rågsveds Fastighetsägare och Skärholmens Fastighetsägare. Föreningen samarbetar även med andra BID-inspirerade föreningar, regionalt och nationellt.

Läs mer
https://www.jarvafast.se

https://ragfast.se/    

https://www.skafast.se/  

https://tryggarevasby.se/     

 

Vilka grundläggande teorier och arbetssätt kring brottsförebyggande arbete, social hållbarhet och ökad trygghet vilar föreningens verksamhet på?

Det finns många teorier om hur brott uppstår. I det brottsförebyggande och trygghetsskapande arbetet finns framför allt två teorier som Hässelby-Vällingby Fastighetsägare arbetar utifrån:

  • Rutinaktivitetsteorin går ut på att det krävs en motiverad gärningsman, ett tillgängligt brottsoffer eller brottsobjekt samt frånvaro av ”kapabla väktare” för att brott ska uppstå.
  • Broken Windows-teorin (Fixing Broken Windows) handlar lite förenklat om att till exempel ett trasigt fönster måste lagas så snabbt som möjligt. Annars slås fler fönster sönder och området förefaller vara okontrollerat, vilket successivt genererar fler brott och mer otrygghet.


Läs mer
https://havafast.se/verksamhet/teorier-om-brott/

 

Vilka statliga utredningar pågår eller har gjorts avseende BID-samverkan?

Vår BID-inspirerade samverkansmodell har under de senaste åren hamnat i rikspolitikens fokus. Inte minst genom Tidöavtalet och den pågående statliga utredningen Åtgärder för stärkt trygghet i den byggda miljön, som undersöker hur obligatorisk samverkan mellan fastighetsägare, kommun och polis i utsatta bostadsområden skulle kunna införas.

Tidigare har Boverket, också på ett regeringsuppdrag, genomfört undersökningen Förutsättningar för stärkt platssamverkan (2021). 

Läs mer
Åtgärder för stärkt trygghet i den byggda miljön

Förutsättningar för stärkt platssamverkan

 

Varför ska jag/vi som fastighetsägare vara medlem?

Det finns många goda skäl till ett medlemskap i Hässelby-Vällingby Fastighetsägare. Här hittar du några exempel:

  • Föreningen har ett nära och långsiktigt samarbete med stadsdelsförvaltningen, polisen och flera andra lokala nyckelaktörer. Tillsammans blir vi en mycket starkare röst och får större möjligheter att påverka utvecklingen i stadsdelarna.
  • För att lyfta och rusta upp otrygga platser arbetar föreningen med så kallad platssamverkan.
  • För ökad trygghet i stadsdelarnas utomhusmiljöer genomför föreningen trygghetsvandringar i samarbete med stadsdelsförvaltningen och polisen. Vandringarna resulterar i ett protokoll med åtgärds- och förbättringsförslag, som sedan följs upp efter sex månader.
  • Föreningen erbjuder medlemmarna kostnadsfria säkerhetsbesiktningar av befintliga fastigheter och ger förslag på brottsförebyggande åtgärder. Denna tjänst kan med fördel också användas proaktivt i planeringsskedet vid ombyggnation eller nyproduktion.
  • Föreningen genomför kartläggningar och inventeringar, till exempel fastighetsägarkartor och brottsplatskartor.
  • Medlemmarna bjuds in till seminarier och workshops om aktuella ämnen.
  • Verksamheten syftar inte enbart till att öka trygghet och trivsel, utan också stadsdelarnas attraktionskraft och värdet på medlemmarnas fastigheter.


Läs mer
https://havafast.se/verksamhet/