Seminarium Trygg stadsplanering den 11 april – samlat material.
Den 11 april stod systerföreningarna Fastighetsägare i Järva, Skärholmens Fastighetsägare, Rågsveds Fastighetsägare samt Hässelby – Vällingby Fastighetsägare, för ett välbesökt seminarium hos värden Fastighetsägarna Stockholm. Seminariet handlade om hur fastighetsägare kan arbeta med tryggheten i och runt sina fastigheter. Inbjudna talare var Ulf Malm VD på Fastighetsägare i Järva, Marianne Lind som är Ljusdesigner och landskapsarkitekt på Ljuslandskap och Bo Grönlund, professor i arkitektur bl.a.
Helena Olsson, chef på Stadsutveckling hos Fastighetsägarna Stockholm, var moderator under halvdagsseminariet. Tema var trygghet i bostadsområden ur olika aspekter, talarnas presentationer hittar ni här:
Lyssna även på Ulf Malm i P4 när han talar om arbetet med att trygghetsbesiktiga fastigheter.
Paneldiskussion
Seminariet avslutades med en paneldiskussion med talarna, samt Catarina Johansson Nyman som är VD för Skärholmens Fastighetsägare och Hässelby – Vällingby Fastighetsägare.
En av frågorna som diskuterades var bl.a. hur uthållighet och långsiktighet skapas hos byggherrar och kommun i ett beställningsmaterial. Vad är viktigt för att trygghetsparametern inte skall falla mellan stolarna?
Panelen var överens om att åtminstone en part måste arbeta långsiktigt och ta ett större grepp. Och då faller det naturligt på kommunen att ta ett större ansvar som offentlig aktör, men i Stockholm finns ju också långsiktiga initiativ som de BIDs-inspirerade fastighetsägarföreningarna t.ex. En politisk vilja och vision är också av stor betydelse, t.ex. som i Fokus Skärholmen där Stadsdelsförvaltningen tar ett stort ansvar i frågan om social hållbarhet (läs mer på Fokus Skärholmen – social hållbarhet).
Vidare diskuterades begreppet trygghet inom social hållbarhet. Fastighetsägarna Stockholm har t.ex. arbetat med att ta fram en plattform för social hållbarhet, där de tre huvudfrågorna är trygghet, integration och ansvarsfulla relationer. Trygghet handlar till stor del om kapabla väktare, för att knyta an till rutinaktivitetsteorin, d.v.s. att områden befolkas av människor för att den boende skall känna sig trygg. Otrygghet kvällstid kan påverkas positivt av mixade sociala sammanhang och att det finns ett utbud av aktiviteter. Finns det t.ex. boulebana, parkourmöjligheter, småbarnslek och sittplatser på en och samma plats skapar detta en positiv social kontroll, med mixade grupper. Belysningen på lekplatser är också en central aspekt ur det sammanhanget.
Foto från vänster; Helena Olsson, Catarina Johansson Nyman, Ulf Malm, Marianne Lind, Bo Grönlund 2018-04-11
Paneldiskussionen avslutade halvdagen och talarna fick svara på några frågor från publiken.
Stort tack till er som hade möjlighet att närvara på seminariet!
Text: Karin Göransson, Skärholmens Fastighetsägare