Reportage från höstens trygghetsvandringar

Under hösten har Hässelby strand, Vällingby och Hässelby villastad gåtts igenom och inventerats ur trygghetsperspektiv av engagerade deltagare. Tillsammans har vi noterat vad som behöver åtgärdas och protokollen har sedan skickats till ansvariga fastighetsägare, med uppföljning av Hässelby-Vällingby Fastighetsägare.

Medborgardialog + trygghetsvandring = bra kombo
Idag kombineras trygghetsvandringarna med en föregående medborgardialog, då politiker och representanter för stadsdelsförvaltningen träffar medborgare för att diskutera hur stadsdelarna kan utvecklas och förbättras. 

Även Hässelby-Vällingby Fastighetsägare deltar under medborgardialogen och leder sedan trygghetsvandringarna tillsammans med stadsdelsförvaltningen. 

– Vi har en bra blandning av deltagare på trygghetsvandringarna. Förutom våra medlemmar, stadsdelsförvaltningen och polisen, deltar ofta boende, politiker, lokala föreningar, brandförsvaret och Trafikkontoret. Fler ögon upptäcker mer och det är en styrka med många olika perspektiv, säger Mickael Siivola, säkerhetsstrateg på Hässelby-Vällingby Fastighetsägare.

Givande på flera sätt
En annan som har varit med på flera trygghetsvandringar är Nadine Hanna, områdesutvecklare på Stockholmshem:

– För mig är trygghetsvandringarna givande på flera sätt. De är ett bra tillfälle att träffa andra fastighetsägare, se hur de jobbar och diskutera vad vi tillsammans kan göra för att lyfta våra stadsdelar. Det är också värdefullt att träffa boende i området. Inte bara våra hyresgäster, som vi ju har kontakt med ändå, utan även de som hyr av andra värdar eller bor i bostadsrätt. Trygghetsfrågorna har många dimensioner, och det är också intressant att få ta del av stadsdelsförvaltningens och Trafikkontorets input och kunskaper.

Nadine Hanna och Mickael Siivola

Höstens trygghetsvandringar i korthet
Här följer en kort sammanfattning av respektive vandring, vilka som deltog och vad som främst noterades i protokollet.

Hässelby strand, 8 oktober: Klart väder och ett 15-tal deltagare, bland annat tre boende och representanter för Stockholmshem, SISAB, MTR, Trafikkontoret, stadsdelsförvaltningen och polisen. Klotter var den vanligaste anmärkningen. 

Vällingby, 22 oktober: En fin höstkväll med cirka 15 deltagare, bland annat politiker, fältassistenter och representanter från Svenska Bostäder, Trafikkontoret, MTR, Stadsmissionen, stadsdelsförvaltningen och polisen. De vanligaste anmärkningarna var olaga affischering och växtlighet som behövde åtgärdas.

Hässelby villastad och Åkermyntan, 26 november: Klart väder men mörkt ute, vilket gav extra fokus på belysning. Även klotter och växtlighet som behöver beskäras noterades. Ungefär 15 deltagare, bland annat medborgare, politiker, fältassistenter och representanter från SISAB, Trafikkontoret, stadsdelsförvaltningen och polisen.

– Ett stort tack till alla deltagare som har bidragit med sin tid och sitt engagemang för att öka tryggheten i stadsdelarna. Stämningen under vandringarna är alltid god, även i regn, rusk och mörker. Kanske blir det så när engagerade människor träffas och gör bra grejer tillsammans? Det är i alla fall vad jag tror, avslutar Mickael Siivola.